Tyhle barevňoučké a zdravé ravioli plněné domácí mandlovou krémovou ricottou si tvoje děti naprosto zamilují - lze je také připravit ve veganském provedení nebo naprosto bez laktózy!
Samotná výroba domácích těstovin je naprosto jednoduchá a může to být i zábava, pokud k sobě do kuchyně přizvěte pomocníky v podobě dětských ručiček. Velkou výhodou těchto těstoviny je, že si je můžete udělat přesně podle vaší chuti - ať už vynecháte nějakou z barev nebo je budete chtít větší či menší, naplněné více ricottou nebo naopak či snad přidat o kapku více zahradního ovoce? Navíc hotové raviolky lze zamrazit a v nouzi nejvyšší je vhodit do horké vody - během pár minut je oběd na světě!
Jdeme na to?
Ingredience na 6 porcí:
- 300 g pšeničné hladké mouky (typ "00") + trochu na podmoučení
- 45 g šťávy z červené řepy
- 45 g mražených špenátových listů
- 300 g neloupaných nesolených mandlí
- 50 g strouhanky
- 50 g máslo
- 40 g med
- 1 vejce
- 1 citron
- 1 špetka soli
- 1 kapsička ovocného pyré ze zahradního ovoce
Mandlová ricotta:
- Mandle spaříme, oloupeme a dáme je namočit přes noc, poté je slijeme a propláchneme pod tekoucí vodou. Takto připravené je přemístíme do mixéru a přidáme vodu (cca 600 ml), řádně rozmixujeme dohladka, přidáme dalších 550 ml vody a vše promícháme.
- Rozmixované mandle společně s vodou přelijeme přes bavlněnou utěrku a do hrnce vymačkáme co nejvíce mandlového mléka, kolik budeme schopni. Přidáme špetku soli a přivedeme na mírném ohni za občasného míchání k varu, poté vaříme dalších 4 - 5 minut.
- Uvařené mandlové mléko stáhneme z plotny a necháme ho vychladnout po dobu 10 - 15 minut. Až se tak stane, přidáme citronovou šťávu a lehce promícháme.
- Takto necháme směs odpočívat po dobu 4 - 5 hodin, dokud se lehce "nesrazí". Až se tak stane, umístíme přes mísu bavlněnou utěrku, do té doprostřed naběračkou přendáme mandlové mléko, vše zabalíme, zajistíme gumičkou a necháme v lednici viset nad mísou po
dobu 6 hodin. - Balíček rozbalíme a krémovou mandlovou ricottu přendáme do košíčku, síta či čehokoliv jiného, v čem ji budeme uchovávat (a může z toho dále vykapávat přebytečná voda), poté ji dáme do lednice.
Bonbonové ravioli:
- 100 g mouky vysypeme na pracovní desku tak, aby vytvořila hromádku. Do ní za pomocí lžíce nebo uděláme ďolík, do kterého rozklepneme vejce a za pomocí vidličky ho rozšleháme společně s trochou mouky. Až si budeme jistí, že nám vejce nevyteče, tak rukama vytvoříme hladké nelepivé těsto, které následně zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat po dobu 1 hodiny při pokojové teplotě.
- Celý proces opakujeme, ale namísto vejce přidáme do druhé hromádky mouky špenát a následně do třetí šťávu z červené řepy.
- Až budou všechna těsta odpočatá, tak je za pomocí válečku nebo stroje na těstoviny vyválíme do plátů. Ty poté rozkrájíme na čtverečky o velikosti 9 x 9 cm.
- K okraji uprostřed každého čtverečku dáme trochu ricotty, do té lžičkou uděláme ďolíček, do které dáme ovocné pyré.
- Poté ze strany, na které je umístěná ricotta, přehneme kraj tak, aby nám skryl veškerou náplň a rolujeme dále až do konce. Prstem stlačíme boční strany ruličky směrem svrchu k desce tak, aby nám nevytekla žádná náplň a následně každou stlačenou stranu vezmeme mezi
palec a ukazováček a dáme je k sobě. - Všechny hotové ravioli klademe na pomoučený podklad a dbáme na to, aby se jedna druhé nedotýkaly.
Vaříme a podáváme:
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu.
- Mezitím si dáme rozehřát máslo, poté ho smícháme s medem.
- Do vroucí vody dáme opatrně těstoviny a vaříme je po dobu 2 minut. Poté je za pomocí síta vyndáme a přemístíme na pánev, přelijeme máslovo-medovou omáčkou, promícháme a přemístíme na talíř.
- Hotové ravioli posypeme opečenou strouhankou a podáváme.
Dobrou chuť :)