Granola je skvělou volbou pro ty z vás, kteří hledají zdravou, rychlou a chutnou snídani plnou energie, kterou si mohou připravit i na pár dní dopředu, aby tak ráno moc dlouho nehladověli.
Navíc může být vaším zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, které jsou potřeba na to, abyste měli sílu a energii v průběhu dne a dokázali tak čelit kdejaké překážce.
A pokud si ji ještě k tomu všemu připravíte doma, tak si můžete být stoprocentně jisti, že nepotahuje žádné přidané konzervanty, zbytečné cukry navíc a jenom kvalitní suroviny, které jste si sami vybrali.
Pojďme si tedy společně připravit snídani pro celou rodinu a prožít nový den naplno - díky svěží jahodové chuti a jemné vůni po lučním medu si získá srdce všech, kdo ji ochutnají.
Potřebné suroviny na 4 porce:
- 120g jahodového pyré
- 60 g lučního medu
- 200 g ovesných vloček
- 45 g nepražených loupaných pistácii
- 40 g nepražených loupaných mandlí
- 1 špetka jemné soli
- 2 lžičky kokosového oleje
- 20 g ovocných jahodových plátků
- 300 g řeckého jogurtu (případně mléko / alternativa mléka)
- Med podle chuti
Postup:
- Začneme předehřátím trouby na 150°C a připravením si plechu vyloženém pečícím papírem.
- Ve velké mísy dáme ovesné vločky, sůl a rozpuštěný kokosový olej společně s jahodovým pyré a vše promícháme, aby se vločky obalily v pyré. Následně přidáme ořechy s lučním medem a vše smícháme ještě jednou.
- Směs rozprostřeme na připravený plech a pečeme ji po dobu 50 minut, případně dozlatova, a to za pravidelného otáčení, abychom předešli jejímu spálení.
- Upečenou granolu necháme vychladnout a zamícháme do ní nakrájené jahodové plátky.
- Hotovou granolu podáváme s řeckým jogurtem (případně přelité mlékem či jeho přírodní alternativou) a medem podle chuti.
V případě potřeby je možné granolu uchovat v uzavřené nádobě po dobu pár dnů.