Velikonoce jsou obdobím, kdy se tradičně zdobí vajíčka. Co ale s těmi, pro které si žádní koledníci nepřijdou? Připravte si doma tuhle zdravou vajíčkovou pomazánku, díky které se pár natvrdo uvařených vajec zbavíte a zároveň tak připravíme výživnou a chutnou svačinku téměř celé rodině. A proč si k tomu rovnou neupéct i domácí toastový chléb?
Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept a užijte si vůni čerstvě upečeného pečiva vytaženého přímo z trouby. Nejenže skvěle chutná, ale svou barevností zaujme i menší členy rodiny.
Na toastový chléb o velikosti 30 x 11 cm budete potřebovat:
- 500 g pšeničné hladké mouky (s podílem bílkovin alespoň 13 %)
- 20 g čerstvého droždí
- 10 g jemné mořské soli
- 150 ml vody
- 160 ml moštu z červené řepy
- 1 čerstvé vejce
A na vajíčkovou pomazánku na 3-4 porce budete potřebovat:
- 5 uvařených vajec natvrdo
- 200 g čerstvé kravské ricotty
- 10 g dijonské hořčice
- 1/2 šalotky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Do vlažné vody a řepového moštu dáme stejný díl droždí.
- Mouku a sůl rozdělíme stejným dílem do dvou misek, do obou přidáme po stejném dílu máslo pokojové teploty, které do mouky zapracujeme prsty.
- Následně do jedné z misek nalijeme vodu s droždím a do druhé řepový mošt s droždím.
- Ze směsí vypracujeme homogenní těsta, které v přikryté míse potravinovou fólií necháme 2 hodiny (nebo do zdvojnásobení objemu) odpočívat.
- Vejce oloupeme a rozkrojíme v půli, vyndáme žloutky, které společně s hořčicí, ricottou, solí a pepřem utřeme za pomocí vidličky.
- Vaječné bílky nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou šalotkou je do žloutkovo-ricottové směsi vmícháme. Připravenou pomazánku přikryjeme a necháme v lednici odpočívat.
- Vykynutá těsta vyndáme z misek a každé zvlášť rukou roztáhneme do obdélníku 25 x 18 cm. Poté na světlé těsto položíme barevné a roztáhneme ho v případě potřeby do krajů.
- Těsto stočíme do roličky a vložíme ho do máslem vymazané formy. Přikryjeme fólií a necháme cca hodinu a půl kynout do zdvojnásobení objemu.
- Troubu předehřejeme na 230°C, vykynuté těsto svrchu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut, poté chléb přikryjeme aluminiovou folií a pečeme dalších 15 minut.
- Upečený chléb hned po vyndání z trouby vyklepneme z formy a necháme vychladnout.
- Vajíčkovou pomazánku servírujeme na opečených nebo čerstvých plátcích chleba dle chuti.
Tip na závěr: Pro zpestření chuti lze do pomazánky přidat ještě nakrájené kyselé okurky nebo nasekané bylinky, ale nejdříve se na tom domluvte se strávníky.