U ovocných knedlíků ještě zůstaneme, protože s Ovocňákem jsou zkrátka nejlepší. Tyto jsme se rozhodli vyzkoušet se zakysanou smetanou, která nás v kombinaci s ovocem velmi mile překvapila. Vyzkoušejte sami a uvidíte, že tento sladký oběd je jako dělaný na bezstarostné dny plné slunce.
Potřebujete:
- 15 g droždí
- 30 g krupicového cukru
- 330 ml mléka
- 750 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 600 g jahod
- 100 g moučkového cukru na posypání
- 300 g zakysané smetany
- 300 g jahodového pyré
Postup:
- Droždí rozmíchejte s cukrem, rozřeďte malým množstvím vlažného mléka, přidejte trochu mouky a rozmíchejte. Vznikne kvásek, který nechte vykynout.
- Do zbylé mouky přidejte vejce, sůl, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto a nechte znovu vykynout.
- Těsto rozválejte na silnější plát a nakrájejte na čtverce. Poté do čtverců vložte očištěné jahody, pečlivě zabalte a nechejte ještě jednou vykynout.
- Vykynuté knedlíky se vaří v mírně osolené vodě 10-12 minut. Po uvaření je ihned propíchněte, aby z nich unikala pára a knedlíky se nesrazily.
- Do zakysané smetany vmíchejte jahodové pyré. Knedlíky podávejte podlité smetanou s pyré, případně je můžete posypat moučkovým cukrem.