Instagramerka @marketa_v_troube pro Ovocňák připravila originální recept na sladký dezert, který bude chutnat dětem i dospělým. Tento ovocný dort z pyré můžete upéct kdykoliv během roku a ovoce libovolně zaměňovat. Je totiž skvělý na všechny způsoby.
Potřebujete:
Suroviny na skořápku:
- 100 g lískových (nebo jiných oblíbených) oříšků
- 100 g mouky (jakékoliv, může být hladká, kokosová nebo třeba pohanková)
- 2 lžíce kakaa
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 140 g studeného másla
- 70 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Suroviny na náplň:
- 2 x 200 g mascarpone
- 2 x 200 ml 33% smetany ke šlehání
- moučkový cukr
- 400 ml vody
- 2 vanilkové pudinky
- 600 ml ovocného pyré od Ovocňáku Jablko, hruška, rakytník
Postup:
- Rozmixované oříšky smíchejte s moukou a cukrem.
- Přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Prsty pořádně promíchejte a vytvořte cosi podobného drobence. K té pak přidáme žloutky, kakao, rum a rychle zpracujte v těsto.
- Dortovou formu vyložte pečícím papírem a dejte do ní těsto, které vytvarujte tak, aby kopírovalo dno formy i vysoké okraje.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 10–12 minut a mezitím si připravte náplň.
- V misce vyšlehejte smetanu s mascarpone (vše přímo z lednice) a moučkovým cukrem než se začnou dělat špičky.
- Po upečení korpusu ho nechte zchladnout a natřete náplní. V nepřilnavé vysoké pánvi pak už jen rozmíchejte pudinky ve sníženém množství vody a přimíchejte ovocné pyré s cukrem dle chuti.
- Vařte jako by to byl normální pudink a poté ihned nalijte na dort. Po vystydnutí uchovávejte do druhého dne v lednici.