Dort s jablečným moštem a karamelem
Jablečný mošt dává korpusu vláčnost a šťavnatost, zároveň díky němu nemusíte tolik sladit. Koření mu dává rafinovanost a neodolatelnou vůni. Krémová náplň je lehká jako pírko a karamelová omáčka mu dodává sladkost. My si myslíme, že tenhle dort je jasné vyznání lásky!
- Korpus:
2 hrnky polohrubé mouky - 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek bílého cukru krupice
- ½ šálku změklého másla
- 1½ šálku jablečného moštu od Ovocňáku
- 2 velká vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1½ lžičky skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky nového koření
- pořádná špetka drceného hřebíčku
- ¾ šálku vlašských ořechů a pekanových ořechů, nasekaných
Poleva:
- 340 gramů smetanového sýra typu lučina (pokojová teplota)
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1/2 šálku medu
- Špetka soli
Karamelová omáčka:
- 1 šálek cukru krystal
- 1/4 šálku vody
- 1/2 šálku smetany ke šlehání (pokojová teplota)
- 2 lžíce másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 lžičky soli
Postup:
- V míse smícháme změklé máslo, hnědý cukr a bílý cukr. Poté přidejte vejce a míchejte, dokud se důkladně nespojí. Přidejte jablečný mošt a znovu promíchejte.
- V samostatné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, nové koření, skořici a prášek z hřebíčku. Tuto suchou směs vsypte do mokré směsi a míchejte, dokud se nespojí.Nepřemíchávejte!
- Pokud přidáváte ořechy (volitelně), přidejte je do mouky a pomocí stěrky je vmíchejte do těsta.
- Těsto nalijte do 2 kulatých vymazaných/moukou vysypaných dortových forem o průměru cca 20 cm. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Nechte chvilku zchladnout ve formách a po pár minutách vyndejte.
- Jakmile úplně zchladnou, z zabalte je do potravinářské fólie a dejte na noc do mrazáku. (Tento krok není nutný, ale dort bude ještě o něco lepší.)
Náplň: - Mezitím si připravíme náplň:Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, med a sůl a intenzivně šlehejte, dokud se smetanový sýr lehce neprovzdušní. Lépe to půjde elektrickým šlehačem nežli ručně.
Karamelová omáčka:
- Před kompletováním dortu si připravte karamelovou omáčku. O množství se nebojte. Hotová v lednici vydrží klidně i na příští dort.
- Na nepřilnavou pánev nasypte cukr a vodu a zahřívejte na středním plameni 10–12 minut, dokud směs nebude bublat a nezhnědne a cukr se úplně nerozpustí.
- Do pánve přidejte smetanu a důkladně promíchejte a nechte směs provařit asi 3 minuty.
- Odstraňte z ohně a přidejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a promíchejte do hladka.
Kompletování dortu
Umístěte jeden korpus na dortový stojan a potřete ho polovinou náplně. Pokapejte trochou karamelové omáčky a navrch položte druhý korpus. Vršek tohoto dortu potřeme druhou polovinou náplně a pokapeme další karamelovou omáčkou.
Valentýnské jahodové prossecco s rozmarýnem
Netradiční použití našeho jahodového pyré a drink, který je na Valentýna jako stvořený. Bublinky a růžová barva přece nemohou chybět!
Budete potřebovat:
- lahev prosecca
- 250 ml Ovocňákova jahodového pyré
- šťávu z 1/2 citronu
- jahody a čerstvý rozmarýn na ozdobu
- kostky ledu
Postup:
- Jahodové pyré rozmixujte s několika kostkami ledu a šťávou z poloviny citronu na ledovou tříšť.
- Do každé sklenice na sekt dejte do cca ⅓ jahodovou tříšť.
- zalijte proseccem cca 1-2 cm pod okraj sklenice.
- ozdobte jahodou a snítkou rozmarýnu