Vánoce jsou časem, kdy se do našich srdcí snese kouzlo. Všechno nastává ve chvíli, kdy se na obzoru objeví první vánoční hvězda a celý svět se zdá být zahalen do ticha a očekávání.
Cukroví vonící z trouby nás vtahuje do kuchyně, kde se rodinné tajemství předávají z generace na generaci. Ten pravý půvab Vánoc je v tom okamžiku, kdy poprvé okusíme křehké linecké cukroví, které se rozplývá v ústech.. a tady to celé začíná.
Zapomeňte na obavy o zbytečné kalorie a užijte si lahodné linecké cukroví s nádechem zdraví! Tento recept, který obsahuje pohankovou mouku a mandle vám nabídne výjimečnou alternativu toho klasického. Navíc toto cukrovíčko s ároniovým džemem se stane hvězdou u každého stolu, a to i u nejedlíků zdravějších alternativ!
Pochutnejte si na tomto výjimečném spojení tradiční chuti v modernějším a zdravějším pojetí a nezapomeňte, že Vánoce nám připomínají, že kouzlo tohoto času spočívá v tom, jak ho sdílíme s těmi, které máme nejraději.
Pustíme se do pečení?
Na 45 slepených lineckých budete potřebovat:
Na těsto:
- 100 g loupaných nepražených mandlí nebo mandlové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 60 g ovesných vloček
- 60 g med
- 60 g másla
- 1/2 citronu
Na slepení:
- 100 g ároniového džemu
Na posypání:
- 50g kokosového cukru
- 2 špetky mleté skořice
- Máslo vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě.
- V mixéru si zvlášť z vloček a mandlí uděláme mouku (zde je třeba klást velký důraz na její jemnost), následně je přesypeme do větší mísy, přidáme pohankovou mouku, kůru z poloviny citronu (bez bílých částí, ty by při pečení nepříjemně zhořkly), med a poté rozehřáté máslo.
- Z hotové směsi připravíme homogenní těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc v lednici odpočívat.
- Další den si předehřejeme troubu na 170 °C.
- Poté vyndáme těsto z lednice, odebereme z něj polovinu a zbylou polovinu vrátíme zpět do lednice.
- Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 milimetry a vykrájíme z něj oblíbené tvary bez děr, vykrájené placičky umístíme na vyložený plech pečícím papírem a dáme do trouby péct po dobu 5 - 7 minut (záleží na tloušťce těsta), dokud nezačnou lehoučce zlátnout kraje.
- Mezitím vyndáme z lednice i druhou polovinu těsta a vykrájíme z ní co nejvíce to půjde, následně do nich uděláme doprostřed menším vykrajovátkem dírky a dáme také péct do trouby po dobu stejného času jako ty předešlé.
- Upečené linecké je velice křehké, proto ho nechte kompletně vychladnout přímo na pečícím papíru, až poté je možné je sundat.
- V průběhu chladnutí si v mixéru z kokosového cukru se skořicí vytvoříme „moučkový cukr“.
- Poté na každou z vychladlých placiček bez díry dáme trochu džemu, lehce ho rozetřeme a přilepíme na vrch druhou polovinu s dírou.
- Takto hotové linecké posypeme kokosovým cukrem se skořicí a skladujeme v suchu a chladu po dobu maximálně 14 dnů.
tak dobrou chuť a krásné svátky :)