Zákaznícka podpora:+420 724 626 133eshop@ovocnak.cz
    Mena
    EUR
    Jazyk
    Slovenčina

    Domácí pomerančovo-rakytníková fermentovaná limonáda

    limonada

    Osvěžující limča, která podpoří imunitu. Navíc je plná probiotik, vitamínů C a oproti komerčním syceným nápojům neobsahuje žádné chemické přísady, konzervant ani barviva - o všechno se tu postará sama příroda.

    Tak jednoduchý recept, že ho zvládne i naprostý nováček ve fermentaci. Navíc je to super začátek do úplně nového světa - světa přírodních probiotik a unikátní chuti.

    Pojďme se tedy společně podívat na to, jak lze doma připravit chutnou, lehce perlivou a osvěžující domácí limonádu, která může pozitivně ovlivnit zdraví trávicího systému a udržet rovnováhu mikroflóry díky obsaženým probiotikám, které vznikají v průběhu přirozeného způsobu fermentace. Navíc při její přípravě máte naprostou kontrolu nad množstvím cukru, takže při malém experimentování lze dojít k chutnému výsledku s nižším obsahem kalorií a přebytečným příjmem cukru.

    POZOR - domácí fermentovaná limonáda se sice považuje za nealkoholický nápoj, ale díky přírodní fermentaci může obsahovat stopové množství alkoholu, které by však nemělo překročit více jak 0,5%.

    Tak co, jdeme se pustit do fermentace?

    Potřebné ingredience na cca 2,5 litru limonády:

    Na zázvorový startér:

    • 100 g třtinového cukru
    • 70 g kořene zázvoru v BIO kvalitě
    • 250 ml neperlivé vody (doporučuju balenou)

    Na domácí limonádu:

    • 5 sáčků rakytníkového nečaje (já použil tento od firmy Ovocňák)
    • 2 pomeranče v BIO kvalitě
    • 2 mandarinky
    • 150 g třtinového cukru
    • 2 litry neperlivé vody (doporučuju balenou)
    • 60 ml zázvorového startéru

    Příprava si zázvorového startéru zabere 7 dnů:

    1. Zázvor řádně omyjeme a nakrájíme (nebo nastrouháme) ho i se slupkou na co nejmenší kousky.
    2. Do zavařovací sklenice o velikosti cca 400 ml nalijeme 250 ml vody, ve které necháme rozpustit cca 1 lžíci třtinového cukru. Poté přidáme nakrájený zázvor, vše zamícháme.
    3. Takto vše necháme odpočívat do dalšího dne při pokojové teplotě na místě, kde nesvítí přímé slunce a teplota nepřesahuje 26°C.
    4. Další den do směsi přidáme další lžíci cukru a lžíci zázvoru. Takto proces opakujeme každý den.

    Domácí fermentovaná limonáda:

    1. Sáčky s nečajem zalijeme vařící vodou a necháme louhovat po dobu uvedenou na obalu. Poté sáčky vyndáme, přidáme cukr, řádně zamícháme a počkáme, dokud tekutina kompletně vychladne.
    2. Mezitím řádně omyjeme pomeranče a vymačkáme z nich společně s mandarinkami šťávu. Poté za pomocí škrabky z pomerančů oškrábeme kůru a následně nožem z ní vyřízneme všechnu bílou část (ta by zhořkla).
    3. Připravený a oslazený nálev společně s vodou přelijeme do velké sklenice 3 - 4 litrové sklenice, přidáme šťávu z citrusů, pomerančovou kůru a následně i zázvorový startér.
    4. Zavřeme víčkem a takto necháme odpočívat do dalšího dne při pokojové teplotě na místě, kde nesvítí přímé slunce a teplota nepřesahuje 26°C.
    5. Další den lehce pootevřeme víčko, znovu uzavřeme a necháme odpočívat.
    6. Takto opakujeme po dobu 3 - 4 dnů, dokud není limonáda hotová (v tekutině jsou vidět malé bublinky a slyšet šumění, když se sklenice otevře).
    7. Poté je třeba hotovou limonádu přelít do lahví a scedit kůru.
    8. Hotovou limonádu skladujeme v lednici po dobu 7 dnů.

    Hotový zázvorový startér je možné používat pořád dokola (je téměř nesmrtelný, pokud se o něj
    budeme starat správně), a zde je pár bodů, kterými bychom se měli řídit:

    • mezi přípravami limonády uchovávejme zázvorový startér v lednici, kde je třeba ho alespoň jednou za 14 dnů nakrmit, a to lžící cukru a lžící nadrobno nakrájeného zázvoru
    • den před potřebou startéru ho vyndáme z lednice, nakrmíme a počkáme alespoň do dalšího dne
    • po každém použití startéru musíme doplnit stejný počet balené vody
    • zázvor, který zůstává ve sklenici je během pár dnů ztrácí účel, proto lze občas startér scedit
    • po nějaké době se na dně startéru začne dělat bílá sedlina - je to naprosto běžné a jedná se o zemřelé kvasinky a další - po určité době lze scedit (vypadá to estetičtěji)
    • sledujme vzhled a vůni startéru, kde má vonět svěže po zázvoru a na jeho hladině by neměl být žádný bílý "závoj" nebo plíseň (v takovém případě je třeba startér vyhodit a začít znovu)