Ovocňák k obědu – to zní jako plán. Tradiční kynuté knedlíky s meruňkami patří mezi velmi oblíbená jídla a s Ovocňákem jim můžete dodat svěží šmrnc díky ochucené šlehačce.
Potřebujete:
- 15 g droždí
- 30 g krupicového cukru
- 330 ml mléka
- 750 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 600 g meruněk
- 100 g moučkového cukru na posypání
- 300 g smetany ke šlehání
- 300 g meruňkového pyré
Postup:
- Droždí rozmíchejte s cukrem, rozřeďte malým množstvím vlažného mléka, přidejte trochu mouky a rozmíchejte. Vznikne vám kvásek, který nechte vykynout.
- Do zbylé mouky přidejte vejce, sůl, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto a znovu dejte vykynout.
- Těsto rozválejte na silnější plát a nakrájejte na čtverce. Poté do těchto čtverců vložte meruňky, které pečlivě zabalte a nechejte ještě jednou vykynout.
- Vykynuté knedlíky vařte v mírně osolené vodě 10-12 minut.
- Po uvaření ihned propíchněte, aby mohla uniknout pára a knedlíky se nesrazily.
- Posledním krokem je příprava smetany, kterou stačí vyšlehat dotuha a jemně do ní vmíchat meruňkové pyré, popřípadě dosladit moučovým cukrem.
- Knedlíky se podávají zalité smetanou, případně je můžete posypat skořicí nebo kakaem.