Zákaznícka podpora:+420 724 626 133eshop@ovocnak.cz
    Mena
    EUR
    Jazyk
    Slovenčina

    Kynuté povidlové rolky s mákem

    rolky

    Jemné, nadýchané a voňavé povidlové rolky slazené medem, které získávají svou unikátní chuť díky použitému máku a droždí.

    Povidlové rolky jsou vhodné jako dezert, sváča, rychlá snídaně nebo je dokonce můžete podávat při sváteční příležitosti a to navíc v jakémkoliv ročním období, protože jejich náplň je z tradičních švestkových povidel bez přidaných barviv, cukrů nebo konzervantů - a to přesně tak, jak jsme na ně zvyklí od našich babiček.

    Tento recept je navíc rychlý a snadný na přípravu, ale přesto extra speciální, protože k němu není třeba žádných speciálních ingrediencí, kuchyňského nádobí nebo snad dokonce jiných dalších vychytávek. Navíc jsou vyráběny zcela ručně od základu až po jejich snězení, takže můžou pomáhat i ti nejmenší členové rodiny a to například s mícháním či válením těsta nebo třeba s roztíráním povidel.

    Jak už je ale sníte, to je zcela na vás, protože zde se kreativitě meze nekladou - budou sypané moučkovým vanilkovým cukrem, podávané s oblíbeným jogurtem nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či polité voňavým medem? Jednoduše tady si každý člen rodiny přijde na to své.

    Tak co, jdeme se do nich pustit?

    Ingredience na 9 kousků:

    Na těsto:
    500 g chlebové mouky (lze použít také hladkou mouku)
    40 g máku celého
    80 g medu
    50 g kvalitního másla
    240 ml plnotučného mléka
    14 g čerstvého droždí (případně 7 g sušeného)

    Na náplň:
    200 g neslazených švestkových povidel
    20 g třtinového BIO cukru
    1/2 lžičky mleté skořice

    Postup:

    1. Do malého kastrůlku dáme máslo a na mírném ohni ho zahříváme po dobu 5 minut, dokud
      nezíská lehce zlatou barvu - poté ho dáme stranou vychladnout.
    2. Do vlažného mléka přidáme lžíci medu a rozdrobíme do něj čerstvé droždí, zamícháme a
      necháme po dobu 5 - 10 minut odpočívat. Mezitím do velké mísy přidáme všechny suché
      ingredience ze seznamu na těsto, poté ty mokré a následně přidáme i mléčnou směs a
      máslo. Vše řádně ručně hněteme po dobu 10 minut, dokud nezískáme homogenní a hladkou
      směs.
    3. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou fólií (případně utěrkou a pokličkou) a necháme při
      pokojové teplotě kynout po dobu hodiny a půl.
    4. V průběhu čekání si vyložíme formu (zapékací mísu, litinovou pánev nebo jiné) pečícím
      papírem a poté si třtinový cukr a skořici smícháme v malé mističce, abychom jej měli později
      připravené.
    5. Těsto vyndáme z mísy, jednou nebo dvakrát těsto přeložíme a poté ho na lehce pomoučené
      ploše vyválíme na obdélník o velikosti 45 x 50 cm.
    6. Celou plochu vyváleného těsta potřeme neslazenými švestkovými povidly a posypeme
      třtinovým cukrem se skořicí.
    7. Těsto pevně srolujeme a to z té kratší strany směrem od nás, aniž bychom za těsto tahali.
      Následně za pomocí bílé nitě nebo ostrého nože roládu nakrájíme na 9 stejných kousků
      (každý o tloušťce 5 centimetrů) a opatrně je vložíme do vyložené pečící formy tak, aby mezi
      sebou měli prostor jeden až jeden a půl centimetru.
    8. Takto vyrovnané rolky přikryjeme potravinářskou fólií (případně utěrkou) a necháme při
      pokojové teplotě kynout po dobu půl hodiny a v průběhu čekání si předehřejeme troubu na
      180ºC.
    9. Rolky pečeme podobu 40-50 minut (pokud by nám na povrchu příliš zhnědly, můžeme je
      přikrýt alobalem a pokračovat v pečení dále).
    10. Hotové a upečené rolky necháme lehce vychladnout a servírujeme dle představ mlsounů.