Jemné, nadýchané a voňavé povidlové rolky slazené medem, které získávají svou unikátní chuť díky použitému máku a droždí.
Povidlové rolky jsou vhodné jako dezert, sváča, rychlá snídaně nebo je dokonce můžete podávat při sváteční příležitosti a to navíc v jakémkoliv ročním období, protože jejich náplň je z tradičních švestkových povidel bez přidaných barviv, cukrů nebo konzervantů - a to přesně tak, jak jsme na ně zvyklí od našich babiček.
Tento recept je navíc rychlý a snadný na přípravu, ale přesto extra speciální, protože k němu není třeba žádných speciálních ingrediencí, kuchyňského nádobí nebo snad dokonce jiných dalších vychytávek. Navíc jsou vyráběny zcela ručně od základu až po jejich snězení, takže můžou pomáhat i ti nejmenší členové rodiny a to například s mícháním či válením těsta nebo třeba s roztíráním povidel.
Jak už je ale sníte, to je zcela na vás, protože zde se kreativitě meze nekladou - budou sypané moučkovým vanilkovým cukrem, podávané s oblíbeným jogurtem nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či polité voňavým medem? Jednoduše tady si každý člen rodiny přijde na to své.
Tak co, jdeme se do nich pustit?
Ingredience na 9 kousků:
Na těsto:
500 g chlebové mouky (lze použít také hladkou mouku)
40 g máku celého
80 g medu
50 g kvalitního másla
240 ml plnotučného mléka
14 g čerstvého droždí (případně 7 g sušeného)
Na náplň:
200 g neslazených švestkových povidel
20 g třtinového BIO cukru
1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
- Do malého kastrůlku dáme máslo a na mírném ohni ho zahříváme po dobu 5 minut, dokud
nezíská lehce zlatou barvu - poté ho dáme stranou vychladnout. - Do vlažného mléka přidáme lžíci medu a rozdrobíme do něj čerstvé droždí, zamícháme a
necháme po dobu 5 - 10 minut odpočívat. Mezitím do velké mísy přidáme všechny suché
ingredience ze seznamu na těsto, poté ty mokré a následně přidáme i mléčnou směs a
máslo. Vše řádně ručně hněteme po dobu 10 minut, dokud nezískáme homogenní a hladkou
směs. - Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou fólií (případně utěrkou a pokličkou) a necháme při
pokojové teplotě kynout po dobu hodiny a půl. - V průběhu čekání si vyložíme formu (zapékací mísu, litinovou pánev nebo jiné) pečícím
papírem a poté si třtinový cukr a skořici smícháme v malé mističce, abychom jej měli později
připravené. - Těsto vyndáme z mísy, jednou nebo dvakrát těsto přeložíme a poté ho na lehce pomoučené
ploše vyválíme na obdélník o velikosti 45 x 50 cm. - Celou plochu vyváleného těsta potřeme neslazenými švestkovými povidly a posypeme
třtinovým cukrem se skořicí. - Těsto pevně srolujeme a to z té kratší strany směrem od nás, aniž bychom za těsto tahali.
Následně za pomocí bílé nitě nebo ostrého nože roládu nakrájíme na 9 stejných kousků
(každý o tloušťce 5 centimetrů) a opatrně je vložíme do vyložené pečící formy tak, aby mezi
sebou měli prostor jeden až jeden a půl centimetru. - Takto vyrovnané rolky přikryjeme potravinářskou fólií (případně utěrkou) a necháme při
pokojové teplotě kynout po dobu půl hodiny a v průběhu čekání si předehřejeme troubu na
180ºC. - Rolky pečeme podobu 40-50 minut (pokud by nám na povrchu příliš zhnědly, můžeme je
přikrýt alobalem a pokračovat v pečení dále). - Hotové a upečené rolky necháme lehce vychladnout a servírujeme dle představ mlsounů.