Meruňkový koláč - to je jako malý kousek slunce na talíři, který vám dokáže rozjasnit den jen svou přítomností na stole. Toto jedinečné spojení křehkého lineckého těsta, šťavnatých meruněk a voňavých sladkých jahod dokáže udělat z obyčejného odpoledne nezapomenutelný okamžik.
V jednoduchosti tohoto receptu je krása. O to náročné jsme se postarali my v Ovocňáku a vytvořili pro vás tu nejlepší meruňkovou náplň. Teď už stačí jen chuť k pečení a během pár okamžiků si můžete užívat vůni nesoucí se z trouby po celé vaší kuchyni.
Ať už si ho dopřejete sami jako odpolední pochoutku s kávou, nebo ho budete sdílet s rodinou a přáteli při oslavě, meruňkový koláč vždy přinese úsměv na tváři. Tak schválně, kdo odolá a zůstane jenom u jednoho kousku?
Pojďme se společně pustit do pečení!
Ingredience na 12 porcí (koláč o velikosti 22 x 3 cm)
- 220 g hladké pšeničné mouky (typ "00")
- 10 g bílého cukru krystal
- 150 g másla
- špetka soli
- 15 ml ledové vody
- 200 g čerstvých jahod zbavených stopek
- 400 g meruňkového mlsu
Příprava:
- Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, cukr a následně na malé kostičky nakrájené studené máslo.
- Rychle rukama zapracujeme máslo do mouky tak, abychom získali "drobenku", která při zmáčknutí drží při sobě (pokud nedrží, přidáme trochu ledové vody), poté z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a dáme do lednice odpočívat přes noc.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Těsto necháme povolit pár minut při pokojové teplotě a poté ho za rozválíme na pomoučené ploše do plátu o tloušťce 0,3 cm.
- Vyválený plát těsta přeneseme na válečku do formy, vytvarujeme a zbylé okraje ořízneme. Zbytek těsta dáme do lednice.
- Těsto propícháme vidličkou na dně i po stranách, naplníme meruňkovým mlsem, přidáme na kostičky nakrájené jahody a dáme zpět do lednice.
- Zbylé těsto znovu vyválíme na tloušťku 0,3 cm, poté ho nařežeme na cca 1,5 cm široké plátky, kterými ozdobíme koláč tak, aby nám vytvořily mřížku. Zbylé těsto ořežeme a koláč dáme péct.
- Pečeme po dobu 45 minut nebo do zlatova. Poté ho necháme kompletně vychladnout při pokojové teplotě, nakrájíme a podáváme.
Dobrou chuť! :)