Zahřátý Ovocňák
Ovocňák chutná dobře nejen studený. V chladných měsících vyzkoušejte zahřát náš mošt 100% jablko nebo jablko-hruška na mírném plameni, přidejte skořici, hřebíček a badyán. Ovocný nápoj Vám dodá potřebné vitamíny a pořádně Vás zahřeje. Dobrou chuť!
Zahřátý Ovocňák se sušeným ovocem
Na zimu a podzim je tento recept naprosto ideální! Pořádně Vás zahřeje a ještě dodá tělu potřebné vitamíny.
Potřebujete:
- mošt libovolného výběru
- sušené rozinky Sultánky
- sušené jablko či sušené švestky, meruňky, případně i kandované ovoce
- čerstvý zázvor
Postup:
- Vše smíchejte v hrnci a přiveďte k varu. Množství ovoce zvolte podle chuti. Pokud zázvor nemáte nebo tento nápoj připravujete pro děti, můžete ho vynechat.
- Krátce vařte, nápoj přeceďte a můžete podávat.
Horký voňavý Ovocňák
Tento horký Ovocňák Vás postaví na nohy nejen dávkou vitamínů, ale také tajnou ingrediencí – tou je rum. Proto je tento nápoj určen pouze dospělým. I verze bez alkoholu, kdy rum zkrátka vynecháte, ale určitě stojí za vyzkoušení.
Potřebujete:
- 1 litr moštu Ovocňák
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 kuličky nového koření
- 2 svitky skořice
- 6 lžic tmavého rumu
Postup:
- Všechny suroviny zahřejte v hrnci tak, aby se rozpustil cukr. Poté nápoj nalijte do ohnivzdorných sklenic. Můžete přidat také svitky skořice na ozdobu.
Ovocňákovo ledové pohlazení
Potřebujete
- neperlivá voda
- Ovocňák dle chuti
- 1 citron
- třtinový cukr
- svazek máty
- tvořítka na led
Postup:
- Do formiček na led nalijte Ovocňáka a nechte pořádně zmrazit, zhruba 3 hodiny by měly stačit. Mátu rozmělněte v rukou nebo či pokrájejte a dejte do džbánku.
- Přidejte cukr nebo med dle chuti a pak citrńovou šťávu. Takto připravený nápoj nechte v lednici na půl hodinky vychladit.
- Vychlazený nápoj vyndejte z lednice, přidejte kostky zmrazeného Ovocňáka a podávejte ozdobené plátky citronu.
Jablečná limonáda s bezinkami a mátou
Ovocňák je letos připraven na letní dětské oslavy u bazénu. Vyzkoušejte si namíchat například tuto limonádu. Je plná vitamínů a v horkém letním dni Vás příjemně ochladí.
Potřebujete:
- 75 ml bezinkového sirupu
- 1 l jablečného Ovocňáku
- hrst mátových lístků
- perlivá voda
Postup:
- Skleničky, ve kterých budete limonádu podávat dejte vychladit do ledničky.
- Mezitím bezový sirup zalijte jablečným Ovocňákem, přidejte rozmělněnou mátu a pořádně promíchejte.
- Při podávání nalijte vždy do poloviny sklenice připravenou šťávu a dolévejte perlivou vodou.
Zázvorovo-jablečná limonáda
Varování pro všechny rodiče – pokud tuto limonádu jednou připravíte svým dětem, pravděpodobně ji budou chtít pořád. Je jako dělaná pro posezení s kamarády a navíc je velmi zdravá. Její příprava vyžaduje zdánlivě mnoho ingrediencí, ale všechny určitě doma najdete.
Potřebujete:
- ¾ šálku čerstvého zázvoru
- 150 g krupicového cukru
- 60 ml citronové šťávy
- 500 - 600 ml vychlazené sodovky
Na dokončení
- 2 červená jablka
- 125 ml jablečného moštu Ovocňák
- citrńová šťáva na zakápnutí jablek
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- kostky ledu
Postup:
- Umytý zázvor i se slupkou nakrájejte na plátky. Vložte je do nepřilnavého hrnce, přidejte cukr a 200 ml vody.
- Míchejte a vařte na mírném plameni, abyste asi po 15 minutách získali hustý sirup. Ten poté přeceďte a vmíchejte do něj 60 mililitrů citronové šťávy. Přilijte sodovku.
- Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Zázvorový základ pak už jen stačí smíchat s moštem, přidat jablka a lžíci zázvoru. Podávejte s ledem.