Rozhodně není pravda, že by se Ovocňák musel spojovat pouze se sladkou chutí. Dobře upečené vepřové koleno je prostě radost a my to dobře víme. Doporučujeme ho připravit s cibulí a hruškami. Vypečenou šťávu totiž skvěle posilní Ovocňákovo hruškové pyré.
Potřebujete:
- 1 zadní vepřové koleno
- 3 celé hrušky
- 500 g hruškového pyré
- sůl
- pepř celý
- bobkový list
- nové koření
- 1 větší cibule
- 1 červená cibule
- 2 l vody
postup:
- Vepřové koleno očistěte a vložte do kastrolu. Přidejte žlutou cibuli, nové koření, celý pepř a bobkový list. Osolte a zalijte vodou, aby bylo koleno ponořené.
- Pak už stačí jen čekat, až se koleno přivede k varu a uvaří do měkka. Trvá to přibližně hodinu a půl dle velikosti kolene. Máte tak čas se mezitím vykoupat v bazénu nebo třeba pracovat na zahradě.
- Jakmile bude koleno měkké, tak ho vyndejte a nechte zchladnout. Poté už stačí vykostit maso a vývar přecedit.
- Vykostěné koleno mírně podlijte vývarem a přidejte nakrájené hrušky. Dejte prudce opéct do trouby při 230 °C na cca 20 minut. Dle potřeby průběžně podlévejte vývarem.
- Nakonec maso vyjměte a do výpeku vmíchejte hruškové pyré. Podávejte s opečenou červenou či žlutou cibulí a chlebem.