Pro přípravu rýžového nákypu je alfou a omegou výběr kvalitních surovin. Z dobré rýže můžete stvořit přímo božskou lahůdku, v tomto případě s jablky a skořicí, která vám krásně provoní byt. Sladký nákyp potěší malé i velké. Množství cukru se dá samozřejmě snížit pro vytvoření zdravější varianty. Cukr z ovoce totiž sám o sobě vytváří skvělou chuť.
Potřebujete:
- 300 g dlouhozrnné rýže
- 750 ml mléka
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 15 g vanilkového cukru
- citronová kůra
- 300 g jablečného pyré
- 200 g jablek
- mletá skořice
- 150 g másla
Postup:
- Mírně osolenou rýži uvařte v mléce s třetinou másla doměkka. Vařte tak dlouho, dokud se mléko neodpaří a nakonec přidejte cukr. Dejte mírně vychladit.
- V míse utřete žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Vše opatrně smíchejte s uvařenou rýží.
- Polovinu hmoty dejte do pekáče, který nejprve vymažte máslem. V misce si smíchejte nastrouhaná jablka s cukrem, skořicí a jablečným pyré. Tuto směs rozprostřete na rýži a překryjte další vrstvou uvařené rýže.
- Nakonec vyšlehejte bílky do hustého sněhu a polijte s nimi rýži. Nechte péct ve vyhřáté troubě 150 °C asi 45 min.