Zákaznícka podpora:+420 724 626 133eshop@ovocnak.cz
    Mena
    EUR
    Jazyk
    Slovenčina

    Valentýnské lahůdky s Ovocňákem, které budete chtít přidat do rodinné kuchařky

    Dort s jablečným moštem a karamelem

    Jablečný mošt dává korpusu vláčnost a šťavnatost, zároveň díky němu nemusíte tolik sladit. Koření mu dává rafinovanost a neodolatelnou vůni. Krémová náplň je lehká jako pírko a karamelová omáčka mu dodává sladkost. My si myslíme, že tenhle dort je jasné vyznání lásky!

    • Korpus:
      2 hrnky polohrubé mouky
    • 1 šálek hnědého cukru
    • 1 šálek bílého cukru krupice
    • ½ šálku změklého másla
    • 1½ šálku jablečného moštu od Ovocňáku
    • 2 velká vejce
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1½ lžičky skořice
    • ½ lžičky muškátového oříšku
    • ¼ lžičky nového koření
    • pořádná špetka drceného hřebíčku
    • ¾ šálku vlašských ořechů a pekanových ořechů, nasekaných

    Poleva:

    • 340 gramů smetanového sýra typu lučina (pokojová teplota)
    •  4 lžíce zakysané smetany
    • 1/2 šálku medu
    •  Špetka soli

    Karamelová omáčka:

    • 1 šálek cukru krystal
    • 1/4 šálku vody
    • 1/2 šálku smetany ke šlehání (pokojová teplota)
    • 2 lžíce másla
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 3/4 lžičky soli

    Postup:

    1. V míse smícháme změklé máslo, hnědý cukr a bílý cukr. Poté přidejte vejce a míchejte, dokud se důkladně nespojí. Přidejte jablečný mošt a znovu promíchejte.
    2. V samostatné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, nové koření, skořici a prášek z hřebíčku. Tuto suchou směs vsypte do mokré směsi a míchejte, dokud se nespojí.Nepřemíchávejte!
    3. Pokud přidáváte ořechy (volitelně), přidejte je do mouky a pomocí stěrky je vmíchejte do těsta.
    4. Těsto nalijte do 2 kulatých vymazaných/moukou vysypaných dortových forem o průměru cca 20 cm. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Nechte chvilku zchladnout ve formách a po pár minutách vyndejte.
    5. Jakmile úplně zchladnou, z zabalte je do potravinářské fólie a dejte na noc do mrazáku. (Tento krok není nutný, ale dort bude ještě o něco lepší.)
      Náplň:
    6. Mezitím si připravíme náplň:Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, med a sůl a intenzivně šlehejte, dokud se smetanový sýr lehce neprovzdušní. Lépe to půjde elektrickým šlehačem nežli ručně.

    Karamelová omáčka:

    1. Před kompletováním dortu si připravte karamelovou omáčku. O množství se nebojte. Hotová v lednici vydrží klidně i na příští dort. 
    2. Na nepřilnavou pánev nasypte cukr a vodu a zahřívejte na středním plameni 10–12 minut, dokud směs nebude bublat a nezhnědne a cukr se úplně nerozpustí.
    3. Do pánve přidejte smetanu a důkladně promíchejte a nechte směs provařit asi 3 minuty.
    4. Odstraňte z ohně a přidejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a promíchejte do hladka.

    Kompletování dortu

    Umístěte jeden korpus na dortový stojan a potřete ho polovinou náplně. Pokapejte trochou karamelové omáčky a navrch položte druhý korpus. Vršek tohoto dortu potřeme druhou polovinou náplně a pokapeme další karamelovou omáčkou. 

     

    Valentýnské jahodové prossecco s rozmarýnem

    Netradiční použití našeho jahodového pyré a drink, který je na Valentýna jako stvořený. Bublinky a růžová barva přece nemohou chybět!

    Budete potřebovat:

    Postup:

    1. Jahodové pyré rozmixujte s několika kostkami ledu a šťávou z poloviny citronu na ledovou tříšť.
    2. Do každé sklenice na sekt dejte do cca ⅓ jahodovou tříšť.
    3. zalijte proseccem cca 1-2 cm pod okraj sklenice.
    4. ozdobte jahodou a snítkou rozmarýnu